Home/Boeken/Isabella Boem

Isabella Boem

Uitgeverij Rubinstein 2019

De Delftse donderslag, de buskruitramp van 1652 is het begin van het kinderkunstboek Isabella Boem en de schilder Pieter de Hooch.
Margje en Sjoerd Kuyper geven dit meisje een naam, Isabella Boem. Dit meisje stimuleert Pieter de Hooch om taferelen in Delft vast te leggen.
Isabella speelt een rol in dit kinderkunstboek doordat de schrijvers haar mee laten kijken met de schilder.

Review:

Weer een mooi gouden boekje met een mooi geschiedenisverhaal. Deze keer in de 17e eeuw in Delft. De auteurs Sjoerd en Margje Kuyper hebben er een mooi toegankelijk verhaal van gemaakt, geschreven vanuit de beleving van een klein meisje. Kinderen kijken toch anders naar gebeurtenissen dan volwassenen…ik moest vooral lachen in het begin vanwege de precieze tijdsaanduiding. De beschrijving van de hele harde knal. Dat je hem honderdvijfentwintig kilometers ver kon horen. Het verhaal gaat verder met de belevenissen van Isabel die beide ouders verliest tijdens deze ramp en alleen maar boem zegt. Het belang van schilderen wordt benadrukt want fototoestellen bestonden nog niet en het hebben van een herinnering. Allemaal onderdelen die je dan weer met je voorleeskind kunt bespreken. Ik vond het een mooi boek met leuke teksten en bijpassede tekeningen. Weer een leespareltje in de kast.

Vorige week kocht ik het Gouden Boekje “Isabella Boem”. Wat een ontzettend leuk, mooi, leerzaam en prachtig geïllustreerd kinderboek. Ik heb het al een paar maal hardop gelezen. Het is mooier dan menig boek ‘voor volwassenen’.